مقدمه:
اصول و مقدمات
واژه پدافند به معنای دفاع بوده و در مقابل آفند به معنی هجوم و حمله میآید و در مفهوم كلي، دفع، خنثي كردن و يا كاهش تاثيرات اقدامات آفندي دشمن و ممانعت از دستيابي به اهداف خودي است. پدافند به دو بخش پدافند عامل (Active defense) و پدافند غيرعامل (Passive Defense) تقسيم ميشود. پدافند عامل به مفهوم مقابله نظامی با مهاجم یا رويارويي و مقابله مستقيم با دشمن و بهكارگيري جنگافزارهاي مناسب و موجود بهمنظور دفع حمله و خنثي كردن اقدامات آفندي يا كاهش اثرات عمليات خصمانه هوايي، زميني، دريايي، نفوذي و خرابکارانه بر روي اهداف مورد نظر ميباشد.
پدافند غیرعامل به مجموعه اقداماتي اطلاق ميگردد كه مستلزم بهكارگيري جنگافزار نبوده و با اجراي آن ميتوان از وارد شدن خسارات مالي به تجهيزات و تاسيسات حياتي و حساس نظامي و غيرنظامي و تلفات انساني جلوگيري نموده و يا ميزان اين خسارات و تلفات را به حداقل ممكن كاهش داد.
هدف پدافند غيرعامل، ايمنسازي و كاهش آسيبپذيري زيرساختهاي مورد نياز مردم است تا بتدريج شرايطي را براي امنيت ايجاد نمايد. اصول اوليه پدافند غيرعامل، ساده و تقريباً ثابت بوده ولي كاربرد اين اصول در موارد مختلف تفاوت داشته و در مواردي پيچيده و مشكل ميشوند.
تحولات اخیر جهانی و منطقهای بهشدت بر روی نوع و شدت تهدیدات علیه نظام مقدس جمهوری اسلامیایران تأثیر گذاشته است. کلیه ارگانها و واحدهای نیروهای مسلح دراین راستا نیاز به تطبیق خود با شرایط جدید و تغییر نگرش سازمانی برآمده از آیندهپژوهی تهدیدات خواهند داشت. حوزه پزشکی نظامی نیز با توجه به تغییرات پیشآمده در ساختار بینالملل ازاین امر مستثنی نبوده و لازم است در آموزشهای خود تجدید نظر نماید .
گروهی ازاین تهدیدات در گروه تهدیدات زیستی قرار میگیرند که طی آن دشمنان سعی میکنند با استفاده از فرآوردههای زیستی - اعم از طبیعی و سنتتیک- برای دولتها، جوامع و ملتها مشکلاتی فراهم و زمینه را برای تفوق و برتری خود آماده سازند. وظیفه کل ارکان نظام از جمله نیروهای مسلح در دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی، آمادگی کامل پزشکی و نظامیدر برابر اینگونه تهدیدات است. نوشتار پیش رو نیز بخشی ازاین آمادگی در حوزه غیرعامل را در دست ارائه دارد.......