نایب رییس شورای اسلامی شهرستان مشهد گفت: فروش و کشتار دام مولد با ژن خاص در شرایط خشکسالی و کمبود نهادههای دامی، اقتصاد و صنعت تولید فراوردههای دامی خراسان رضوی را دچار بحران می کند.
عبدالله دهقان روز یکشنبه در هفتاد و سومین جلسه رسمی شورای اسلامی شهرستان مشهد افزود: سال ۱۴۰۰ سالی استثنایی از نظر کاهش بارندگی و خشکسالی در شهرستان مشهد به شمار می رود.
وی اضافه کرد: با توجه به این که شهرستان مشهد دارای سه بخش احمدآباد، رضویه و بخش مرکزی است و بیش از ۹۰ درصد مردم روستاهای این مناطق از طریق دامداری امرار معاش می کنند به دلیل خشکسالی، دامداری این بخش ها دچار بحران جدی و غیرقابل پیشبینی شده است.
نایب رییس شورای اسلامی شهرستان مشهد گفت: با توجه به این که تمام دامداران شهرستان مشهد به شیوه سنتی دامداری می کنند یعنی اینکه فقط در فصل زمستان علوفه چهار ماه دام خود را تامین میکنند و برای سایر ماه های سال علوفه دام خود را از گندم و جوی دیم و آبی در طبیعت و در زمینهای دیمزاری که دارند تامین می کنند لذا این خشکسالی آنها را در تامین علوفه با مشکل رو به رو کرده است.
دهقان افزود: خشکسالی سبب بیکاری روستائیان و دامداران و تولیدکنندگان دامی استان خراسان رضوی شده است و آنها مجبور به فروش دامهای خود میشوند و سرمایه هایشان را از دست میدهند که این موضوع موجب مهاجرت به شهرها و سکنی گزیدن در حاشیه کلانشهر مشهد می شود.
وی اضافه کرد: نداشتن برنامه برای صنعت گوشت و دام کشور یکی از نقاط ضعف مدیریتی در کشور به شمار می رود همچنین وجود دلالان و فشارهای اقتصادی و گران شدن نهاده های دامی، دامداران را با بحران شدید مواجه ساخته است به طور مثال اگر دامداران در سال های قبل دامشان را بین سه تا چهار میلیون تومان و گرانتر از دام نر میفروختند، امسال به خاطر جلوگیری از تلف شدن در شرایط خشکسالی و مقرون به صرفه نبودن هزینه های علوفه و نهاده های دامی آنها را زیر یک میلیون تومان می فروشند.
نایب رییس شورای اسلامی شهرستان مشهد گفت: به دلیل شرایط بحرانی ایجاد شده برای دامداران، حتی در مواردی آنان دام خود را به آتش کشیده اند برخی خودشان را نیز آتش زده اند که باید برای رفع این شرایط بحرانی چاره اندیشی کرد.
دهقان افزود: مساله دیگر این است که سالها تلاش شده تا یک دام با ژنی خاص و سازگار با محیط و منطقه تولید و تعریف شود تا دامدار بتواند تولید موفقی داشته باشد درحالی که در شرایط کنونی دامدار مجبور به فروش یا کشتار دام مولد خود می شود.
وی با بیان این که اکنون اوضاع بسیار بحرانی است و باید ستاد بحران هرچه سریعتر در شهرستان تشکیل شود گفت: از جمله اقداماتی که در جهت رفع این مشکل و همچنین کمک به دامداران میتوان انجام داد خرید دام دامداران، اعطا وامهای کمبهره به دامداران برای خرید نهاده های دامی و همچنین افزایش سهمیه نهاده های دامی یارانه ای و همچنین توزیع عادلانه نهاده های یارانه ای در بین دامداران هر بخش است.