امنیت محیط زیست
وزارت نیرو از ماههای پایانی سال ۹۹ تاکنون بهبهانه کمآبی از رهاسازی آب پشت سدها و نهایتاً تخصیص آب به تالابها خودداری کرده است تا اولویتهای خود یعنی نیاز مصرفکنندگان آب شرب و کشاورزی را تأمین کند.
زلزله در کمین پایتختنشینان است. تهران در محاصره گسلهاست و به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران، گسل شمال تهران، ری، ملارد و مشا فعال است.
مدیریت دفع زباله های عفونی و بیمارستانی از مهمترین معضلات شهرنشینی است که اگر درست و اصولی انجام نشود تبدیل به تهدیدی جدی برای سلامت عمومی خواهد شد. طبق آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیمارستانهای کشور به عنوان یکی از بزرگترین منابع تولید پسماندهای بیمارستانی روزانه 400 تن پسماند تولید می کنند. ﺑﻪ اﺳﺘﻨﺎد ﻣﺎده 11 «ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ» ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﮐﺰ ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪه ﭘﺴﻤﺎﻧﺪهای وﯾﮋه و زﺑﺎﻟﻪ های ﻋﻔﻮﻧﯽ ﭘﺰﺷﮑﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﺪاﺳﺎزی ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ های ﻋﻔﻮﻧﯽ پرخطر از زباله های عادی اقدام کنند. برای بررسی چالشها و اهمیت پسماندهای بیمارستانی از دیدگاه پدافند غیرعامل با دکتر آرش سیفی، گفتوگو کرده ایم.
منابع طبیعی تجدیدشونده بستر رشد و توسعه کشور در همه ابعاد اقتصادی و اجتماعی هستند و نقش مهمی در امنیت غذایی و سلامت جامعه دارند. امروزه تخریب منابع طبیعی یکی از جدیترین و مهمترین چالشهای برنامههای توسعه در جهان است. این مساله عمدتا بهدلیل نظام سرمایهداری حاکم بر جهان است که فقط سعی در بهرهبرداری هر چه بیشتر از منابع و به دست آوردن سودهای کلان و آنی دارد. در این میان کشورهای در حال توسعه نیز صرفا با هدف رشد و پیشرفت بیشتر و بدون داشتن برنامههای توسعه پایدار و مدیریت درست و بیتوجهی به خطرات ناشی از فشار بیش از حد به منابع طبیعی به این مساله دامن میزنند. در صورتی که باید توجه کرد منابع فعلی فقط مختص نسل حاضر نیست و به آیندگان نیز تعلق دارد. از طرفی، تخریب این منابع منجر به واکنش قهرآمیز طبیعت خواهد شد که نمونه آن را در افزایش سیلابهای مخرب، کاهش حاصلخیزی خاک و به تبع آن استفاده از کودهای شیمیایی و بروز انواع بیماریها در انسانها، فرسایش خاک و کاهش ذخایر آبی شاهد هستیم که عملا این بحرانها آغاز شده و با آن مواجه شدهایم. در این مقاله سعی شده حتیالامکان به دور از اصطلاحات تخصصی و به زبان ساده و مختصر به تعریف و مشخص کردن جایگاه و کارکردهای منابع طبیعی-مراتع بپردازیم و در مورد نقش این منابع در امنیت زیستی جامعه بحث کنیم.
70 سال از انفجارهای اتمی هیروشیما و ناکازاکی میگذرد که این واقعه باعث شد در این 2 شهر بیش از 200 هزار به کام مرگ بروند. بمبهای اتم از ابزارهای جنگی بسیار قوی و مخرباند. با توجه به تلفات بسیار زیادی که میدهند حتی در جنگها هم کم استفاده میشوند بهطوری که تاکنون تنها 2 بار و آن هم طی جنگ جهانی دوم توسط آمریکا علیه مردم شهرهای هیروشیما و ناکازاکی استفاده شده است. این بمبها بهدلیل تولید دمای بالا و موج انفجار در گام اول باعث مرگ زیادی از افراد و در گام بعد بهعلت تابشهای رادیواکتیو باعث ایجاد اختلالات فیزیکی و روانی در افراد مواجههیافته میشود.