بیماری سل گاوی یکی از بیماریهای زئونوز است که بیشتر دامها بهخصوص گاوها را درگیر میکند. عامل بیماری یک باکتری از جنس مایکوباکتریومهاست. این بیماری بیشتر از راه تنفسی منتقل میشود. در جنگهای بیوتروریسم یکی از بیماریهایی که میتواند باعث زیان به طرف مقابل شود استفاده از افشانههای مایکوباکترویم سل گاوی است. عامل این بیماری در آزمایشگاهها دستکاری میشود و آن را به حالتی تغییر میدهند که هم راحتتر منتقل شود و هم حدت بیماری بالاتری از خود نشان دهد. هر چند این باکتری در درجه اول باعث همهگیری در دامها میشود اما اگر همهگیری در مقیاس بالا باشد میتواند باعث ایجاد بیماری سل در انسانها شود. این بیماری طی حمله بیوتروریسم باعث هم مرگ دامها و هم کاهش فرآوردههای آنها میشود و در نتیجه طرف مقابل تحت فشارهای اقتصادی شدیدی قرار میگیرد. همچنین ابتلای انسان به این بیماری، باعث کاهش سلامتی و کاهش بازدهی در انسانها و ایجاد هزینههای سنگین درمانی میشود. هر چند اخیرا حملههای بیوتروریسم بیشتر روی بیماریهایی تاکید میکند که باعث مرگ فراوان میشود، اما سل گاوی چون هم باعث ابتلا در دام و هم انسان میشود یک گزینه مناسب برای استفاده در حملههای بیوتروریسمی توسط تروریسمهاست.
سل گاوی جزو بیماريهاي عفونی زئونوز (مشترك بین انسان و دام) است که در اکثر نقاط دنیا شایع است. این بیماری علاوه بر گاوها، انسان، بز و خوک را نیز آلوده میکند. با این وجود اسب و گوسفند به صورت طبیعی به این بیماری مقاوم هستند. سل گاوی در گاوهاي نژاد شيري حائز اهميت فراوان است. بهطوری که در حيوانات آلوده صرفنظر از مرگ و مير ناشي از بيماري سل، 25-10 درصد از ميزان توليد شير كاهش میيابد. این بیماری دارای پیشینه تاریخی طولانی است بهطوری که بین اجساد مومیاییشده مصري متعلق به 3 هزار سال قبل آثاري از بیماري سل شناسایی شده است. میتوان گفت دانشمندان قدمت عامل بیماری سل را به اندازه حیات بشریت میدانند.
بيماري سل گاوي از نقطه نظر بهداشت عمومي در جوامع انساني حائز اهميت است. راحتي و فراواني انتشار عامل مسبب بيماري سل از حيوانات به انسان، خصوصا در محيطهايي كه بيماري سل گاوي تحت كنترل نیست، ميتواند اين بيماري را به يك بيماري مشترك مهم تبديل کند. همچنين ابتلا به بيماري سل بين حيوانات باغوحش اهميت بعد بهداشـت و سلامت عمومي جوامع انساني را بيشتر میکند.
عامل بیماری
عامل سل گاوی از گونه مایکوباکتریوم بوویس است که به آنتیبیوتیکها مقاومت زیادی دارد. این عامل در محلهاي مرطوب و تاریک میتواند برای مدتها زنده باقی بماند. در گاو منشاء اصلي آلودگي گاوهاي آلوده هستند. حیوانات دیگر از جمله سگ و گربه به گونههاي بیماریزاي آن شامل مایکوباکتریوم وبرکلوزیس کمپلکس و گونههاي غیر بیماریزا شامل مایکوباکتریوم ایویوم کمپلکس انسانی و دامی حساس هستند.
راههای انتقال
عامل بیماری سل گاوی عمدتا از طریق تنفس وارد بدن میشود. اهمیت انتقال تنفسی به حدی است که آن را دروازه هميشگي ورود باكتري در گاوهایي میدانند كه در جايگاه بسته (گاوداري) نگهداري میشوند. با این وجود عامل بیماري میتواند از راههاي گوارشی، مادرزادي، تماس جنسی و حتی از پوست آسیبدیده نیز انتقال یابد. گاهی اوقات ممکن است تغذیه گوساله با کلستروم آلوده سبب بیماري یا واکنشهاي مثبت کاذب در گوسالهها شود. گاوهاي با جراحت پيشرفته بيماري (كه باسيلها از طريق اين گروه دامها به نوعي با جريان هواي تنفسي، پوست يا لومن روده در ارتباط هستند) انتشاردهندههاي مشخص بيماري هستند.
علائم بالینی سل گاوی
سل گاوی در دامها دارای نشانههایی از قبیل لاغري، کاهش وزن، سرفه و کاهش مقدار شیر است. تنگی نفس و دیگر علائم پنومونی با شدت خفیف نیز در ابتلاي ریوي وجود دارد. همچنین در مراحل نهایی بیماري، لاغري مفرط و اختلال تنفسی حاد ممکن است دیده شود. به علاوه، سل ممکن است به اشکال رحمی ورم پستان سلی نیز باشد.
البته باید توجه داشت تشخیص بیماري از روي نشانههاي بالینی در دام زنده مشکل است چون عمر اقتصادي دام نسبتا کوتاه و بیماري مزمن است. اغلب اوقات قبل از اینکه بیماري پیشرفت کافی کرده باشد و تغییري در سلامت ظاهري دام ایجاد شود، دام ذبح میشود.
علائم کالبدگشایی سل گاوی
ممکن است گرانولوماس سلی در عقدههای لنفاوی بهخصوص در عقدههای لنفاوی برونشیال و مدیاستینال و سایر اعضای بدن یافت شود. در ریهها ممکن است آبسههای ارزنی توسعه یابد و منجر به برونکو پنومونی چرکی شود. رنگ چرک از کرم تا نارنجی و غلظت آن از کرم غلیظ تا پنیر سفت متغیر است. همچنین ممکن است ندولهای کوچکی در پردههای جنب و صفاق مشاهده شود. وجود برونکوپنومونی یا پرخونی در اطراف جراحات ریوی بیشتر مربوط به موارد فعال بیماری است. در موارد تورم پستان سلی یا متریت سلی مترشحه باید به انتشار شدید آلودگی توجه داشت. جراحات مزمن در بیماری سل بهطور مشخص مجزا و ندولار است و محتوی ماده غلیظ پنیری به رنگ زرد نارنجی هستند که اغلب آهکی و به وسیله یک کپسول ضخیم فیبروزی احاطه شدهاند. هر چند چنین جراحاتی نسبت به جراحات باز به میزان کمتری احتمال آلوده کردن محیط را دارند اما دامهای مبتلا به چنین جراحاتی از نظر اینکه میتوانند منشاء آلودگی باشند، مهم هستند.
اهمیت سل گاوی در جنگهای بیوتروریسمی
بیماری سل گاوی یکی از بیماریهای زئونوز است که بیشتر دامها بهخصوص گاوها را درگیر میکند. عامل بیماری یک باکتری از جنس مایکوباکتریومهاست. این بیماری بیشتر از راه تنفسی منتقل میشود.
در جنگهای بیوتروریسم یکی از بیماریهایی که میتواند باعث زیان به طرف مقابل شود، استفاده از افشانههای مایکوباکترویم سل گاوی است. عامل این بیماری در آزمایشگاهها دستکاری میشود و آن را به حالتی تغییر میدهند که هم راحتتر منتقل شود و هم حدت بیماری بالاتری از خود نشان دهد. هر چند این باکتری در درجه اول باعث همهگیری در دامها میشود اما اگر همهگیری در مقیاس بالا باشد میتواند باعث ایجاد بیماریها سل در انسانها شود. این بیماری طی حمله بیوتروریسم باعث هم مرگ دامها و هم کاهش فرآوردههای آنها میشود و در نتیجه طرف مقابل تحت فشارهای اقتصادی شدیدی قرار میگیرد. همچنین در صورت ابتلای انسان به این بیماری، باعث کاهش سلامتی و کاهش بازدهی در انسانها و ایجاد هزینههای سنگین درمانی میشود. هر چند اخیرا حملههای بیوتروریسم بیشتر روی بیماریهایی تاکید میکند که باعث مرگ فراوان میشود، اما سل گاوی چون هم باعث ابتلا در دام و هم انسان میشود یک گزینه مناسب برای استفاده در حملههای بیوتروریسمی توسط تروریسمهاست.
كنترل بيماري سل گاوی در زمان حمله بیوتروریسمی
از راهکارهای زیر برای کنترل بیماری سل گاوی در دامها در زمان حمله بیوتروریسمی میتوان استفاده کرد.
1- اخراج دامهاي آلوده از گله: برای انجام اين كار از تست توبركولين استفاده میشود كه در ايران به روش تست مقايسهاي گاوها را تست سل میکنند. توجه کنید كه بايد تمام دامهایي كه سنشان از 4 ماه ميگذرد مورد آزمايش قرار گيرند و آنهایي كه واكنش مثبت دارند به كشتارگاه اعزام شوند. در مورد دامهاي مشكوك بايد پس از گذشت 2 ماه از تست اول، آزمايش مجددي را انجام داد و چنانچه در مرحله دوم نيز دامي مشكوك بود به كشتارگاه اعــزام شود. در تست اوليه بايد به دقت، آزمـايشات باليني روي تمام گاوها انجام گيرد تا اطمينان حاصل شده كه موارد پيشرفته بيماري كه ممكن است واكنش منفي نشان دهند، در گله وجود ندارد.
2- رعايت مقررات بهداشتي: بايد آخور و آبشخور دامها را تميز و با محلول 5 درصـد فنل يا كرزول ضدعفونـي کرد. همچنين لازم است دامهاي مشكوك را برای انجام آزمايش مجدد از بقيه دامها جدا کرد. بايد توجه داشت پس از اعدام دامهاي مبتلا، بيماري سل با ورود گاوهاي جديد و جايگزين وارد گله نشود و بايد گاوهاي جايگزين از گلـههایي خريداري شوند كه داراي گواهــي سلامت هستند. چنانچه چنين گلههایي وجود نداشته باشد بايد گاوهاي فوق را آزمايش سل کرد و بهطور مجزا نگه داشت و سپس 60 روز بعد مجددا آنها را تست کرد.
تغذيه گوسالههاي جايگزين با شير عاري از ميكروب سل (پس از پاستوريزاسيون) يا با شير گاوهاي سالم انجام گيرد. همچنين كارگران گاوداري نيز بايد مورد معاينه قرار گيرند زيرا ممكن است در اثر آلودگي به مايكو باكـتريوم توبركولوزيس، واكنش مثبت زودگذري در گاوهاي گله ايجاد کنند. همچنين انسان ممكن است بهعنوان منشاء آلودگي مايكو باكتريوم بوويس نيز باشد
دکتر رضا پاکزاد/ اپیدمیولوژیست