تهدیدات زیستی

تغییرات آب و هوایی زمین و ذوب شدن یخچال‌های طبیعی موجب بروز تغییرات مهمی در منابع آب قاره آسیا شده است که زندگی بیش از یک میلیارد نفر از ساکنین این قاره را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به نقل از کافه نیوز، براساس نتایج تحقیقاتی، بیش از یک میلیارد نفر از ساکنین آسیا بخشی از آب مورد نیاز خود را از رودخانه‌هایی تأمین می‌کنند که سرچشمه آن‌ها یخچال‌های در حال ذوب شدن کوه‌های هیمالیا و قره قروم هستند. به همین علت زمانی که بخش عمده این یخچال‌ها به دلیل تغییرات آب و هوایی زمین در طول قرن حاضر ذوب شوند، بخش قابل‌توجهی از این منابع آبی نیز از بین می‌رود.
 
به اعتقاد محققان تأثیر این وضعیت، بسته به فاصله جغرافیایی ساکنین آسیا متفاوت است. افرادی که در نزدیکی این کوه‌ها و سرچشمه رودها زندگی می‌کنند، وابستگی شدیدی به این منبع آب دارند، اما وابستگی ساکنین مناطق دوردست به این منابع آب کمتر است و از منابع جایگزین مانند آب باران بهره می‌برند.
این درحالی است که تغییرات آب و هوایی زمین الگوهای بارندگی را در بسیاری از مناطق از جمله آسیا تغییر داده است و انتظار می رود تغییر این الگوها در کنار تغییر الگوی ذوب شدن یخچال‌ها موجب بروز بارندگی‌های شدید و سیل شود.
 
براساس گزارش جدید انستیتوی منابع جهان، نزدیک به یک چهارم از جمعیت کره زمین تحت تأثیر کمبود شدید آب قرار دارند. گرمای شدید و خشکسالی‌های طولانی شرایطی هستند که به اعتقاد محققان با تغییرات آب و هوایی زمین بر شدت آن‌ها افزوده می‌شود و در سال 2019 میلادی بخش وسیعی از سطح زمین را تحت تأثیر قرار داده‌ است. در نتیجه منابع آب موجود در بسیاری از مناطق زمین به میزان نگران‌کننده‌ای کاهش یافته است.
 
محققان انستیتوی منابع جهان با تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به 13 شاخص مرتبط با آب توانستند میزان کم‌آبی را در سراسر زمین ارزیابی کنند. براساس این بررسی‌ها بیش از یک چهارم جمعیت زمین از جمله مراکز جمعیتی موجود در 17 کشور مختلف، در معرض خطر کمبود شدید آب قرار دارند که 12 کشور از آن‌ها در خاورمیانه و آفریقای شمالی قرار دارند.
 
این مناطق گرم و خشک هستند، به منابع محدود آب دسترسی دارند و افزایش مستمر تقاضا، موجب تشدید کمبود آب می‌شود. تغییرات آب و هوایی زمین نیز موضوع را پیچیده‌تر می‌کند.
 
به اعتقاد محققان، کمبود آب بزرگترین بحران موجود در جهان است که کسی حرفی از آن نمی‌زند و پیامدهای آن شامل خطر کمبود غذا، جنگ، مهاجرت و نبود ثبات مالی است. دولت‌ها به منظور محافظت از شهروندان خود در برابر خطر کمبود آب باید زیرساخت‌های سبز را توسعه دهند، از سرزمین‌های بارانی و حوزه‌های آبخیزداری محافظت کنند و از سیستم‌های تصفیه آب سازگار با محیط زیست بهره گیرند. همچنین لازم است استراتژی‌های کارآمدی را برای تصفیه، استفاده مجدد و بازیافت فاضلاب توسعه دهند.

رئیس گروه پایش آلودگی هوای سازمان حفاظت محیط‌ زیست اعلام کرد که هوای دو شهر کشور در شرایط ناسالم قرار دارد.

شهرام سپهرنیا با اشاره به وضعیت شاخص کیفیت هوای شهرهای کشور در روز جاری(سه‌شنبه، 25 خرداد 1400)، اظهار کرد: امروز هوای شهرهای تبریز و زنجان با شاخص 57، بوشهر 60، خرم‌آباد 64، قم 73، کرمان 76، بیرجند 79، سنندج و مشهد 82، زابل 83، کرج 90، تهران 91، اراک 95، اهواز 98 و یزد نیز 100، در شرایط قابل‌قبول قرار دارد.
 
وی افزود: همچنین وضعیت هوای شهرهای شهرکرد با شاخص 21، ارومیه 22، رشت 24، اردبیل 25، گرگان 30، سمنان 31، قزوین 35، همدان 39، ایلام 41، کرمانشاه 48 و بجنورد نیز 50، پاک گزارش شده است.
رئیس گروه پایش آلودگی هوای سازمان حفاظت محیط‌ زیست تأکید کرد: همچنین وضعیت هوای شهر اصفهان با شاخص 114 در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و بندرعباس نیز با شاخص 191 در شرایط ناسالم برای تمامی گروه‌ها قرار دارد. 
 
سپهرنیا در پایان خاطرنشان کرد: وضعیت هوای شهرهای تهران و اهواز در روز گذشته(دوشنبه)، به ترتیب با شاخص‌های 105 و 108 در شرایط ناسالم برای گرو‌ه‌های حساس قرار داشته است.

مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به شرایط پیچیده تامین دارو، گفت: اظهار نظرهای شخصی و مغرضانه در مورد تامین دارو باعث تشویش اذهان عمومی می‌شود.

 
به نقل از کافه نیوز، سید حیدر محمدی، با اشاره به برخی اظهارنظرهای جهت‌دار در حوزه عملکرد سازمان غذا و دارو گفت: محدودیت های ناشی از تحریم های ظالمانه آمریکا و کشورهای متحد و همسو با آن باعث شده بسیاری از کشورها از ترس واکنش آمریکا در همکاری با ایران جانب احتیاط را رعایت کرده و در حوزه فعالیت‌های مرتبط با تامین دارو همکاری لازم را با طرف ایرانی نداشته باشند.
 
وی افزود: از سوی دیگر محدودیت‌های منابع ارزی، عدم تخصیص ارز در دسترس، مشکلات مختلف انتقال ارز و حمل و نقل مستقیم که در واقع ناشی از تحریم‌هاست، شرایط تامین دارو و مواد اولیه تولید را به شدت با پیچیدگی‌هایی مواجه کرده، اما سازمان غذا و دارو از هیچ تلاشی برای عمل به وظایف خود فروگذار نکرده است.
 
مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه شیوع ویروس منحوس کرونا الگوی تجویز و مصرف داروها را در جهان تغییر داد، عنوان کرد: در موج های متعدد شیوع کرونا، تقاضا و مصرف برخی داروها افزایش یافته و در نتیجه باعث ایجاد کمبود آن در دنیا شد، به طوری که اولویت های تولیدکننده برای تامین نیاز داخلی خود بوده و در چنین شرایطی کمبود مقطعی این داروها در بسیاری از کشورهای دنیا اجتناب ناپذیر بود؛ تمامی این موارد مزید بر علت شد تا تامین برخی داروها با دشواری صورت گیرد یا تامین آنها غیر مستمر باشد.
 
وی خاطرنشان کرد: به هر حال با وجود دشواری ها در تامین دارو اداره کل دارو با همکاری شرکت‌های تامین کننده تلاش کرده تامین و توزیع عادلانه دارو را مدیریت و ضمن حفظ دسترسی بیماران مانع از نایاب شدن دارو شود، حال در این بین افرادی بدون اطلاع و اشراف به مسائل و مشکلات تحمیلی به حوزه دارو بدون توجه به شرایط بیماران و صرفاً بر اساس منافع شخصی و بعضاً گروهی خود اقدام به طرح موضوعات و صحبت های خلاف واقع می کنند.
 
محمدی تصریح کرد: به نظر می‌رسد شفافیت ایجاد شده در وضع فعلی دارو منافع نامشروع برخی را به خطر انداخته، لذا بدیهی است با طرح موضوعات ناصحیح فرافکنی و تشویش اذهان عمومی با تصورات واهی سعی بر تأثیر در اراده و عملکرد مدیران سازمان نسبت به شفاف سازی این حوزه کنند.

معاون علمی رئیس جمهور با بیان اینکه علیرغم داشتن ظرفیتهای خوب، عقب ماندگی تاریخی در حوزه شیرین سازی آب داریم، گفت: حوزه آب یکی از حوزه هایی است که چالش های زیادی به خاطر تحریم ها داشته است.

 
به نقل از کافه نیوز، دکتر سورنا ستاری امروز در مراسم رونمایی از طرحهای فناورانه حوزه آب که در محل معاونت علمی و فناوری برگزار شد، با تاکید بر اینکه ما باید ظرفیت‌های بالایی در حوزه علم و فناوری مربوط به آب در کشور داشته باشیم، گفت: اگر این ظرفیت را داشته باشیم می توانیم در حوزه‌های کاهش مصرف آب و شناسایی منابع جدید آبی به خوبی ورود کنیم.
 
معاون علمی و فناوری با تاکید بر اینکه تکنولوژی به حوزه آب نفوذ کرده است و ما کمی عقب تر از سایر کشورها در این بخش هستیم، عنوان کرد: ایران از یک اکوسیستم و ظرفیت خاصی برخوردار است که این اکوسیستم و ظرفیت را می توان در دریای خزر و دسترسی به آبهای آزاد دید اما ما متاسفانه به خوبی از این ظرفیتها و سواحل استفاده نکردیم.
 
ستاری گفت: ماموریت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این نیست که کارهای روتین دنیا را در کشور پیاده سازی کند بلکه باید بر اساس نیازهای کشور، راهکارهای فناورانه بومی ارائه دهد.
 
وی با بیان اینکه در سالیان اخیر پروژه هایی توسط دانش بنیان ها در زمینه شیرین سازی آب شروع شده است، گفت: باید خیلی زودتر از اینها، ورود به عرصه شیرین سازی آب در کشور ما اتفاق می افتاد و ما یک عقب افتادگی تاریخی در شیرین سازی آب داریم.
 
به گفته وی، در زمینه شیرین سازی آب تاکنون تکنولوژی های متعددی در کشور توسعه داده ایم که برخی از آنها تجاری شده و برخی دیگر در حال اجرا هستند.
 
وی با بیان اینکه برخی از طرح های فناورانه حوزه آب با همکاری وزارت نیرو در حال انجام است، بیان کرد: شیرین سازی آب در بوشهر که توسط یکی از همین دانش بنیانها با استفاده از فناوری نانو اجرایی شده، یک سیستم بی نظیر در دنیاست؛ هر چند که برخی محدودیت‌ها در آن مشاهده می شود ولی باید از مزایای آن بهره برداری کامل شود. همچنین غشاهای سرامیکی هم جزء مواردی بوده که توسط شرکتهای دانش بنیان بومی شده است.
 
ستاری با بیان اینکه تکنولوژی های جدیدی که در حوزه آب امروز رونمایی شده جدید هستند، بیان کرد: این طرح ها در کشور توسعه داده شده و هزینه ها را تا حد زیادی کاهش داده است.
 
وی گفت: دوسالی می شود که پیگیر پروژه شناسایی و استحصال چشمه های خلیج فارس هستیم.
 
ستاری با بیان اینکه برخی از این پروژه های حوزه آب، شاید یک پروژه باشند اما به واسطه این پروژه ها فناوریهای مختلف دیگری از جمله لیزر، مادون قرمز، نظامی و... توسعه داده می شوند.
 
معاون علمی گفت: ما اکنون تکنولوژی های زیادی همچون هوش مصنوعی، فناوری اطلاعات، بیوتکنولوژی و... در بخش خصوصی داریم که در بخش نظامی استفاده می شود در صورتیکه این باید برعکس باشد.
 
ستاری خاطر نشان کرد: پروژه های متعددی در حوزه شیلات با سازمان شیلات و وزارت کشاورزی توسط دانش بنیان اجرا شده است؛ پرورش ماهی در قفس یکی از این پروژه هاست که متاسفانه این بخش هم از آن حوزه هایی به شمار می رود که دیر به آن ورود پیدا کردیم.
 
وی با بیان اینکه زنجیره پرورش ماهی در قفس در کشور کامل نیست، ادامه داد: این عقب افتادگی در حوزه پرورش ماهی در قفس را با ظرفیتهایی می توانیم جبران کنیم در این مسیر وزارت کشاورزی کمک کرده تا عقب افتادگی اصلاح شود.
 
ستاری با بیان اینکه تعداد شرکت‌های دانش بنیان در حوزه آب کم است، گفت: بنابراین ما از شرکتهای فعال در این حوزه حمایت خواهیم کرد؛ خصوصا از شرکتهایی که در زنجیره پرورش ماهی در قفس فعال اند، حمایت می کنیم.
 
همچنین ستاری در حاشیه این برنامه و در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه ضروری است که شرکت‌های دانش بنیان در عرصه های بین المللی فعالیت کنند، گفت: حوزه آب یکی از حوزه هایی است که چالش های زیادی به خاطر تحریم ها داشته است.
 
وی با بیان اینکه در هر حوزه ای که تحریم ها اثر گذار است شرکتهای دانش بنیان کمتری هم فعالیت می کنند، بیان کرد: تعداد شرکت‌های دانش بنیان حوزه آب محدود است به همین دلیل در صدد هستیم که بخش خصوصی را به این حوزه وارد کنیم.
 
وی گفت: در حوزه آب، شرکتهای دانش بنیان از فناوریهای قدیمی بهره مند می شوند که درحال حاضر بیش از ۲۰۰ شرکت دستاوردهای خود را ارائه کرده اند.

مدیرکل دامپزشکی ایلام گفت: کانون مشکوک به بیماری سیاه‌زخم (شاربن) در روستایی واقع در بخش ماژین شهرستان دره‌شهر شناسایی و تمامی احشام این روستا قرنطینه شد.

 
دکتر رامین پورنجف روز یکشنبه اظهار داشت: باتوجه به اعلام گزارش تلفات نامشخص و غیرعادی تعدادی از احشام یک دامدار روستایی، گروه‌هایی از دامپزشکی به محل اعزام و مشغول بررسی وضعیت موجود شدند.
 
وی افزود: این دامدار روستایی دارای ۱۷۰ راس دام سبک است که ۹ راس از این احشام به عللی که هنوز در دست بررسی است، تلف شده است و در بررسی‌های انجام گرفته، احتمال وجود بیماری سیاه‌زخم بیشتر از موارد دیگر است.
 
پورنجف یادآور شد: هرچند عمده علائم نشان از بروز بیماری شاربن دارد اما نمونه‌گیری‌ها برای آزمایشگاه‌های مرجع کشور ارسال شده است و تا حصول نتیجه و جواب قطعی این آزمایش‌ها نمی توان علت مرگ و میر این دام‌ها را مشخص کرد.
 
وی اضافه کرد: هم‌اکنون تمامی احشام این روستا در قرنطینه کامل برای جلوگیری از خروج دام یا فرآورده‌های دامی به خارج از روستا قرار دارد و احشام تلف شده نیز با رعایت موازین بهداشتی و زیست محیطی در عمق زمین دفن شدند و جایگاه سایر احشام نیز آهک‌پاشی، شعله‌افکنی و ضدعفونی شده است.
 
وی ادامه داد: موضوع به مسوولان ذیربط استان گزارش و ستاد بحران برای جلوگیری از انتشار آن بین سایر دام‌ها تشکیل شده است و گروه‌هایی از دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی در منطقه استقرار دارند و بین ساکنان منطقه بروشورهای آموزشی و بهداشتی با محتوای بیماری‌های مشترک انسان و دام توزیع شده است.
 
پورنجف گفت: باتوجه به اینکه بسیاری از بیماری‌ها در بدن دام‌ها نهان و تنها توسط دامپزشکان قابل شناسایی و تشخیص هستند، بنابرین عموم مصرف‌کنندگان محصولات پروتئینی باید گوشت و مرغ مصرفی خود را از مراکز مجاز خریداری کنند.
 
به نقل از کافه نیوز، شاربن یا سیاه‌زخم بیماری باکتریایی ویژه گیاهخواران اهلی مانند گوسفند، بز و گاو بوده و عامل بیماری باسیلوس آنتراسیس است.
 
باکتری انتشار دهنده این بیماری بسیار مقاوم است و می‌تواند تا سالیان متمادی بودن فعالیت زنده بماند و از طریق یک خراش و زخم وارد بدن دام شده و سپس به مصرف کننده منتقل شود.
 
بیش از ۸۰۰ نوع بیماری مشترک بین انسان و دام شناسایی شده است.

وزارت نیرو از ماه‌های پایانی سال ۹۹ تاکنون به‌بهانه کم‌آبی از رهاسازی آب پشت سدها و نهایتاً تخصیص آب به تالاب‌ها خودداری کرده است تا اولویت‌های خود یعنی نیاز مصرف‌کنندگان آب شرب و کشاورزی را تأمین کند.

به نقل از کافه نیوز، ارسال تصاویری از سوی سازمان فضایی کشور برای سازمان حفاظت محیط زیست که مربوط به وضعیت تالاب‌هاست، نشان‌ می‌دهد تقریباً عمده تالاب‌های ایران یا خشک شده‌اند یا در حال خشک شدن هستند.
 
همین امر نگرانی‌هایی را از سوی فعالان اجتماعی و حتی مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست به‌دنبال داشته است که مخاطب اصلی این نگرانی و انتقاد، وزارت نیرو به‌دلیل عدم تخصیص حقآبه تالاب‌ها عنوان شده است.
 
وزارت نیرو از ماه‌های پایانی سال 99 تاکنون به‌بهانه کم‌آبی از رهاسازی آب پشت سدها و نهایتاً تخصیص آب به تالاب‌ها خودداری کرده است تا اولویت‌های خود یعنی نیاز مصرف‌کنندگان آب شرب و کشاورزی را تأمین کند اما سازمان محیط زیست می‌گوید: ما هم به این نیازسنجی وزارت نیرو واقفیم ولی باید فکری هم به حال تالاب‌ها که آنها هم بخش قابل‌توجهی از منابع حیات و آبادانی کشور هستند شود.
تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید: براساس قانون تالاب‌ها که سال گذشته تصویب شد،‌ مقرر شد سازمان حفاظت محیط زیست هر سال حقآبه مورد نیاز تالاب‌ها را از وزارت نیرو مطالبه کند اما تاکنون با وجود مکاتباتی که داشته‌ایم، به درخواست‌ها و مطالبات ما پاسخی داده نشده است، زیرا گویا این موضوع در اولویت آنها قرار ندارد.
 
 ایجاد کانون‌های تولید ریزگرد یکی از اثرات سوء خشک شدن تالاب‌هاست که نهایتاً بر وضعیت زندگی و سلامت مردم در شهرهای مختلف تأثیر می‌گذارد، بنابراین باید برای نجات جان تالاب‌ها و تخصیص حداقلی حقآبه‌ها تلاش کرد.
 

فرمانده سپاه روح الله گفت: حضور هوشمندانه و آگاهانه مردم در صحنه انتخابات علاوه بر عزت و سربلندی نظام اسلامی موجب خنثی شدن تحریم‌های ظالمانه می‌شود.

 
به نقلاز کافه نیوز، محسن کریمی عصر شنبه در جمع جهادگران بسیجی و مسئولین گروه‌های جهادی شهرستان فراهان اظهار کرد: مشارکت حداکثری مردم در انتخابات و انتخاب گزینه اصلح موجب ارتقای کارآمدی نظام اسلامی و اداره بهینه کشور می‌شود و لذا حضور هوشمندانه مردم در صحنه انتخابات از اهمیت زیادی برخوردار است.
 
وی ادامه داد: حضور آگاهانه ملت ایران در انتخابات موجب روی کار آمدن جمع نخبگانی و توانمند در مدیریت کشور و ایجاد شور و نشاط انقلابی برای حل مشکلات خواهد شد.
 
فرمانده سپاه روح الله افزود: مشارکت حداکثری مردم در انتخابات علاوه بر اینکه نشان از وحدت و انسجام ملی و داخلی است پیام اقتدار و وحدت همه جانبه ملت ایران برای رسیدن به اهداف عالی انقلاب اسلامی را به دشمنان مخابره می‌کند.
 
کریمی تصریح کرد: یکی از راهبردهای مهم در انتخابات ۲۸ خرداد مشارکت حداکثری مردم است که ملت ایران با حضور پرشور خود باید یک حماسه ملی و ماندگار خلق کنند. مشارکت حداکثری مردم در انتخابات از مطالبات مقام معظم رهبری است و این مسئله برگرفته از جایگاه مردم در نظام اسلامی است.
 
وی گفت: رمز و بقای جمهوری اسلامی به حضور مردم در صحنه‌ها است و مردم در طول این سال‌ها همواره با حضور خود موجب خنثی سازی توطئه‌ها شده‌اند و این بار با حضور حماسی خود دست طمع دشمنان به نظام اسلامی را قطع خواهند کرد. باید تلاش کنیم مشارکت مردم در انتخابات حداکثری باشد چرا که حضور هوشمندانه و آگاهانه ملت در صحنه انتخابات علاوه بر عزت و سربلندی نظام اسلامی موجب خنثی شدن تحریم‌های ظالمانه خواهد شد.
 
فرمانده سپاه روح الله خاطرنشان کرد: گروه‌های جهادی علاوه بر اینکه پرچم دار محرویت زدایی و خدمت رسانی صادقانه به ملت هستند نقش به سزایی در امیدآفرینی و ایجاد نشاط دارند و لذا در این ایام همه جهادگران با عملکرد خود مردم و جامعه هدف را باید به خلق حماسه انتخابات دعوت کنند.

رئیس گروه پایش آلودگی هوای سازمان حفاظت محیط‌ زیست از قرارگیری وضعیت هوای سه شهر کشور در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس خبر داد.

شهرام سپهرنیا  با اشاره به شاخص کیفیت هوای شهرهای کشور در روز جاری (شنبه، 22 خرداد 1400)، اظهار کرد: امروز هوای شهرهای کبودرآهنگ با شاخص 52، زنجان 54، ایلام 56، زابل 60، بجنورد و کرمانشاه 63، کرمان 64، بوشهر 72، بندرعباس 75، بیرجند 76، خرم‌آباد 79، تهران 82، قم و مشهد 89، کرج 94 و اراک نیز 98 در شرایط قابل‌قبول قرار دارد.
 
وی افزود: همچنین هوای شهرهای ارومیه با شاخص 19، قزوین 22، رشت و شیراز 25، گرگان 27، سنندج 40، شهرکرد 46، سمنان 49 و تبریز نیز 50 پاک است.
رئیس گروه پایش آلودگی هوای سازمان حفاظت محیط‌ زیست تصریح کرد: وضعیت هوای شهرهای اصفهان با شاخص 105، یزد 120 و اهواز نیز 121 در شرایط ناسالم برای گروه‌‌های حساس قرار دارد.
صفحه1 از31

 


تهران - میدان ولیعصر - خ کریم خان - خ عضدی - کوچه هور بخت - پلاک ۷ واحد ۷
تلفن : ۰۲۱۸۸۹۴۵۶۵۷

Top